In gesprek met Lena Knoerzer, Product Manager Koffie bij Fairtrade Original

Help, onze koffie is in gevaar! Gemiddeld drinkt de Nederlander zo’n 3.8 kopjes koffie per dag. Best veel, maar een groot deel van de koffievelden zal in 2050 niet meer te gebruiken zijn. Koffie groeit namelijk rondom de evenaar, in kwetsbare gebieden die het hardst te maken krijgen met de effecten van klimaatverandering. Zoals droogte en heftige regenval.

Daar zijn we ons als Hollandse koffieleuten vaak helemaal niet van bewust. Waar we ons ook niet van bewust zijn? Dat de reis van boon tot koffie een lange, arbeidsintensieve weg is. En dat de boeren die de koffie produceren, daar veel te weinig geld aan verdienen.

Als Product Manager Koffie bij Fairtrade Original zet Lena Knoerzer zich dagelijks in om dit aan te pakken. Zo is ze kartrekker van het ‘Op weg naar een leefbaar inkomen’-concept. Daarmee wil ze bijdragen aan de broodnodige veranderingen binnen de koffieketen, zodat koffieboeren een gelijkwaardige positie krijgen. Want wanneer koffieboeren beter verdienen, heeft dat ook effect op milieu en duurzaamheid.

‘Veel mensen zijn klimaatmoe. Ze zijn terneergeslagen en denken: ‘De wereld vergaat toch wel.’ Ik vind het belangrijk om te kijken waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Duurzaamheid draait voor mij dan ook om goed zorgen voor de wereld, ook voor de volgende generaties. Denk na over de producten die je consumeert, over de keuzes die je maakt en over je eigen, kleine circle of influence. Die hebben we allemaal en we hebben allemaal een kans om anderen te inspireren.’

In deze podcast met Lena ontdek je:

  • Alles over de reis van boon tot kopje koffie
  • Alles over de uitdagingen waar koffieboeren mee worstelen
  • Hoe Fairtrade Original werkt aan een leefbaar inkomen voor koffieboeren
  • Waarom Fairtrade Original zich tegelijkertijd bezighoudt met projecten rondom cacao en champignons

Ook ontdek je:

  • Alles over de beste duurzame koffietips
  • Alles over Lena’s werkavonturen in Colombia
  • Dat we allemaal een circle of influence hebben en hoe je die aan kunt boren
  • Waarom ‘Where is the love’ van The Black Eyes Peas stiekem een duurzaamheidsklassieker is

 

Zelf ook een koffiefanaat? Dan ben je vast benieuwd naar de ins & outs rondom het produceren van de lekkerste Arabica en Robusta-koffie. Dat is mooi, want ook daarover vertelt Lena honderduit in deze nieuwste podcast!

Beluister de Podcast Duurzaam hoe dan?! hier

Wil je geen Podcast Duurzaam hoe dan?! missen?

Abonneer je dan hier via Apple Podcast.

Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.