Training2023-11-27T12:44:55+00:00

Duurzaamheidstraining

Wil jij je medewerkers betrekken bij de duurzaamheidsopgave waar jouw organisatie voor staat?
Wil jij bewustwording van de collega’s over hun rol als burger, professional en sector in dienst van de huurders op gebied van duurzaamheid?
Wil jij een gedeelde taal creëren wat voor jouw organisatie duurzaamheid is en hoe daaraan bij te dragen?
Wil jij invulling geven en vormen van het organisatie duurzaamheids-DNA?
Dan help ik jouw organisatie graag met mijn duurzaamheidstraining!

Effect

De duurzaamheidstraining helpt de collega’s met:

 • Gedeelde taal en betrokkenheid creëren over duurzaamheid
 • ORGANISATIE-DNA zichtbaar te maken
 • Innovatie aanjagen en/of veranderkracht aan te spreken
 • De duurzame bijdrage kunnen benoemen bij huurders, partners en leveranciers.
 • Resultaten en voortgang monitoren
 • Input voor communicatie door zichtbare en aantrekkelijke voorbeelden
 • Energie op duurzaamheid vanuit de collega’s zelf

Resultaat

 • Een start van een duurzame en circulaire mindset 
 • Een gedragen visie en actieplan 
 • Enthousiaste collega’s die in hun eigen woorden kunnen uitleggen wat voor hun duurzaamheid is, en hoe hun organisatie daaraan bijdraagt 
 • Verbinding van collega’s op het thema duurzaamheid, los van dagelijkse professionele rollen en functies.  
 • Visie document inclusief heldere thema’s en acties 
 • Communicatie stuk voor zichtbaarheid
 • Plan van Aanpak voor organisatie
 • Betrokkenheid, commitment en slagkracht van interne organisatie
 • Helderheid in stand van zaken en gewenste acties voor toekomst 

Hoe dan?!

 1. Ontwerpen inspiratiesessies voor (online) bijeenkomsten. Korte intake gesprekken zodat ik beter beeld heb wat er speelt en welke onderwerpen belangrijk zijn.
 2. Uitnodigen collega’s voor mogelijke data ’s. En bevestiging van deelname plus kleine huiswerkopdracht.
 3. Organiseren en uitvoeren van inspiratiesessies in mix groepen, incl. individuele actieplannen en hoe elkaar daarbij te helpen.
 4. Vormgeven van resultaten, sfeerimpressie, foto’s en persoonlijke acties zichtbaar maken.
 5. Een terugkom-moment organiseren van 1 a 1,5 uur om resultaten te bespreken, wat is er veranderd, waar liep je tegen aan, hoe kunnen we elkaar daarbij helpen?
 6. Tijdens gezamenlijke bijeenkomst; successen vieren!

Wat anderen zeggen over Jetske

Mijn tools

Om het beste uit de duurzaamheidstraining te halen, maak ik gebruik van:

 • Beeldende en creatieve werkvormen, door vooral te ervaren en doen komen we verder. Het toepassen van interactieve werkvormen zorgt voor het loskomen van patronen en brengt innovatie.
 • Teamcreatie, om succesvol te kunnen zijn moeten we als groep goed samenwerken. Daarvoor maak ik gebruik van kennis en ervaring van interventies vanuit teamcoaching en groepsdynamica.
 • Principes en spelregels van The Natural Step, om een gedeelde taal te creëren over duurzaamheid maak ik gebruik van de methode van het internationaal frameworkvoor duurzame ontwikkeling.
 • Leren vanuit dialoog, dit houdt in dat er van elkaar wordt geleerd en ervaringen worden gedeeld met afwisseling in interactie en luisteren, leren van elkaar, reflecteren en inspiratie. Mijn trainingen en workshops worden zeer gewaardeerd en als intensief en inspirerend ervaren door de deelnemers.

Voor wie?

Organisaties die zich helder willen positioneren en profileren op gebied van duurzaamheid of specifiek circulariteit. 

Investering

Voor het hele traject tm fase 6 geldt een vast tarief van €2.500,- per sessie, excl. BTW.

Dat is inclusief:

•Voorbereiding sessies en unieke, op maat programma
•Begeleiding van inspirerende en concrete werksessies, uitgaande van 5 stuks
•Tussentijdse afstemming (face-to-face, telefonisch of online)
•Uitwerking van resultaten als input voor communicatie
•Bespreken, evalueren en borging van resultaat
•Projectmanagement, reis- en materiaal kosten

Vul hier vrijblijvend het intake formulier in. Ik neem hierna contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Recente duurzaamheidstrainingen

“Jetske behoort tot de groep mensen die op een natuurlijke, intrinsieke manier gemotiveerd zijn om de wereld duurzamer en circulairder te maken. Door haar enthousiasme, inhoudelijke kennis en haar praktische aanpak komen mensen en organisatie ook echt in de actie modus en is het ook nog eens leuk voor de mensen uit je organisatie om met haar aan duurzaamheid en circulariteit te werken.”

kemkensJoep Kemkens, Kemkens

“Jetske heeft ons meerdere keren geïnspireerd bij de start van ons Green Team, het ‘duurzame geweten’ van onze organisatie dat werkt aan bewustwording en extra verduurzamingsmaatregelen (naast de reguliere verduurzaming van onze woningvoorraad).

Onlangs heeft zij ook een inspiratiesessie over duurzaamheid geleid voor de prestatieafspraken Alkmaar, die wij maken met de gemeente, collega-corporaties en huurdersorganisaties.

Jetske weet moeiteloos te overtuigen. Dat is te danken aan een mooie mix van gedegen kennis, goede praktijkvoorbeelden, eigen ervaringen en puur realisme. En dat met een flinke dosis positieve energie.

Een aanrader!”

Woonwaard, Woonwaard

“Wij hebben de expertise en energie van Jetske ingezet om onze interne werkgroep Circulariteit mee vorm te geven.

Binnen de Kemkens bedrijven zijn er voldoende initiatieven maar misten we het doordenken en goed over communiceren. Het gewoon doen zit meer in onze genen. Jetske heeft ons geholpen om hier bewuster van te zijn, wat ons uniek maakt, welke overtuigingen ons drijft om hier stappen te blijven ondernemen.

Waarom Jetske? Energiek, blij en opgewekt. Aanjager maar ook een dromer. Goed ingewijd in de wereld van woningcorporaties. Technisch achtergrond. Brabander.

Eerst maar eens een inventarisatie gedaan wat we op het gebied van circulariteit allemaal aan het doen zijn. Welke deelgebieden of focus willen we aanbrengen. En waarmee kunnen we impact maken ?

Klein beginnen maar vooral in beweging zijn werd ons motto. Ons rol in de ketens niet teveel roeren maar rustig mee laten bewegen. Geen commerciële lul verhalen maar baby stapjes vinden wij al prima.

Met werksessies, werkbezoeken aan bouwplaatsen en toeleverancier maken onze werkgroep interactiever, de samenstelling is ook lekker gemêleerd.

Deze werkgroep blijft zich ontwikkelen, binnen de focus gebieden die gesteld zijn. Door dit samen, stap voor stap te doen ontstaat er iets moois in en om onze organisatie heen. Dit leidt tot enthousiasme rond ons heen. Wij zijn gewoon aan het doen, zou mooi zijn als er meer ondernemers er kleine stappen mee maken.

Jetske blijft ons inspireren, coachen en begeleiden om hierin voortgang te behouden.”

kemkensKemkens, Kemkens
“Jetske is een hele enthousiaste vrouw. Op een open en positieve manier toch aankaarten waarom duurzaamheid een urgent thema is waar we mee aan de slag moeten.
 
Wat de sessie ons opleverde?
Eerste bewustwording van collega’s en vooral ook energie door het concreet en toegankelijk te maken voor iedereen. Ook oprichting van GREENTEAM intern om het een vast thema in de organisatie te laten zijn.
 
We kregen veel enthousiasme en waardering terug van de deelnemers, ook van collega’s die dachten niets te hebben met duurzaamheid.
De eerste bijeenkomsten konden fysiek op een hele mooie locatie, daarna helaas online, maar ook deze trainingen wist Jetske heel goed te begeleiden.
 
Mooi programma met veel interactie zorgde voor inspiratie en concrete acties waar collega’s mee aan de slag konden gaan. Het was spannend, maar elke groep was weer enthousiast. Mooi om te merken dat de eerste zaadjes naar bewustwording en duurzaamheid ‘leuk maken’ goed zijn gelukt.
Jetske heeft veel ervaring met het geven van trainingen en leiden van bijeenkomsten. Ze gaf veel ideeën over een mogelijke opzet van de training specifiek voor JOOST. Met de kennis vanuit onze organisatie hebben we samen een heel mooi programma passend bij JOOST kunnen neerzetten!
 
Het enthousiasme waarmee Jetske duurzaamheid praktisch maakt is aanstekelijk en zeker een aanrader als je iets teweeg wil brengen!”
Linda, Joost.

Recente klanten

Over Jetske

Als sociaal ingenieur help ik groepen om samen tot mooiere resultaten te komen. Vanuit samenwerking versnellen naar een duurzame leefomgeving.

Ik help organisaties die hun bijdrage willen leveren op  gebied van duurzaamheid, maar niet goed  weten waar ze moeten beginnen. Ik helpt met;

 • Het benoemen van het duurzaamheids-DNA door onder andere een interne waardeanalyse.
 • De gezamenlijke taal over wat duurzaamheid is voor de organisatie en welke bijdrage zij kunnen leveren.
 • Formuleren van gezamenlijke programmering, waar ieder vanuit intrinsieke motivatie zijn rol pakt en acties benoemd voor een positieve bijdrage.

De ervaring leert dat mijn aanpak veel energie geeft, iedereen aansluiting vindt en vanuit betrokkenheid mooie resultaten geboekt worden.

Ervaring Jetske

Als sociaal ingenieur altijd op het snijvlak van Techniek en Mens werkzaam geweest.  Versnellen van technische en sociale innovatie in de gebouwde omgeving. Uitgebreider CV vind je op LinkedIn.

 • Workshop begeleider inspiratie sessies voor het hele personeel bij JOOST
 • Procesbegeleider duurzaamheidsvisie woningcorporaties zoals Haagwonen, Woonwaard, Area, Zayaz en andere
 • Workshop begeleider implementatie duurzaamheid en procesbegeleider bij klantenpanel,  Antares
 • Spreker stakeholdersbijeenkomst, begeleider van duurzaamheidsteam, moderator groene online pubquiz voor collega’s Woonmeij
 • Expeditie begeleider duurzaamheid voor het ondernemingsplan JOOST ism waterschap
 • Redactielid en kennismakelaar Renda, kennisnetwerk bestaande bouw
 • Programmamanager duurzaamheid voor Lente, samenwerkingsverband voor 8 woningcorporaties
 • Procesbegeleider installatiebedrijf Kemkens voor hun circulariteits-beleid en concreet maken in organisatie
 • Trainer Masterclass-reeks Duurzaamheid voor bedrijvenqluster in Achterhoek, met oa Rensa
 • Spreker en workshopleider voor Geerpark, Woonveste, ontwikkelende aannemers en wethouders gemeente
 • Spreker voor inspiratie bijeenkomsten zoals voor bedrijven, onderwijs, gemeenten, provincies en netwerkclubs
 • Duurzaamheidsadviseur van woningcorporatie Woonbron
 • Programma manager Duurzaam Vastgoed van samenwerkingsverband Brabantse woningcorporaties Futura

MVO Duurzaam Vlechtwerk

Iedere onderneming dient na te denken hoe de bedrijfsvoering uit te voeren. Voor mij is het volgende sowieso logisch;

 • Verantwoord bankieren (Triodos)
 • Groene stroom inkoop (Greenchoice)
 • Vervoer met weinig uitstoot (voorkeur fiets en trein)
 • Papierloos kantoor (Dropbox en Trello).

Maar tot zover de passieve, en minst interessante kant van MVO.  Veel interessanter is de actieve kant, want MVO moet vooral een werkwoord zijn.

Voor mijn omgeving en de toekomst! Omdat dat goed voelt, maar vooral omdat dat leuk is!

Daarom zet Duurzaam Vlechtwerk zich in met haar;

 • Tijd;
  • Designweekatschool.nl – innovatieprogramma
  • ‘Wonen; vroeger en nu’ en Breinwijs techniek op basisschool
  • Avans bouw & infra, begeleiding multi-disciplinaire studentengroepen
 • Energie;
  • Stichting erfgoed Thulden, Landgoed de Utrecht
  • Herenboeren.nl – natuur inclusieve innovatieve landbouw voor NL
 • Expertise
  • Gideons tribe, verander de bouwsector op positieve wijze, zodat ze bijdraagt aan een duurzame, gezonde, fijne en mooie leefomgeving, nu en in de toekomst https://www.gideonstribe.nl/
  • Renda; redactielid kennisnetwerk bestaande bouw
 • Geld
  • Dommelstroom, burgerinitiatief duurzame energie-opwekking
  • Herenboeren-wilhelmina, mede-eigenaar lokale boerderij nieuwe stijl

Podcast Duurzaam hoe dan?!

In 2020 lanceerde ik mijn ‘Podcast Duurzaam hoe dan?!’. Hier leer je van experts hoe je succesvol innoveert, zodat het sneller, beter en leuker wordt.

Duurzame ontwikkeling. De vraag is niet meer óf er iets moet gebeuren, zelfs niet wát er moet gebeuren… Wat wel een grote vraag is…

Hoe organiseren we dit met elkaar?

Ik weet dat het ook soms lastig is, hard werken en veel energie kost. Ik wil met mijn podcast jou als luisteraar inspireren om zelf de duurzaamheids-held te worden en handvaten te geven hoe je de rest van de organisatie of team meekrijgt.

Dat is het onderdeel van mijn zoektocht in de Podcast Duurzaam hoe dan?!. Ik ga op onderzoek en geef jouw concrete tips hoe je beweging creëert,mensen meekrijgt op de duurzaamheids-reis en samen innoveert richting de duurzametoekomst.

Ga naar Podcast Duurzaam hoe dan?!

Meest recente Podcast:

Neem contact op

Wil je me boeken voor je (online) event of wil je meer informatie over mijn diensten? Neem dan contact met me op via mail mail@jetskethielen.nl. Of stuur een privé-berichtje via 06-39 09 36 23.

Ga naar de bovenkant