In gesprek met Andy van den Dobbelsteen, duurzaamheidscoördinator en hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft

Als kind logeerde Andy vaak bij zijn oma en opa, die een moestuin hadden en op een steenworp afstand van de bossen woonden. Toen al besefte hij hoe waardevol de natuur is en hoe we daar met zijn allen verantwoordelijk voor zijn.

Inmiddels is hij MVO-manager van het jaar en is hij als hoogleraar en duurzaamheidscoördinator verbonden aan de TU Delft. Bezorgd over de toekomst? Dat is hij zeker en al helemaal met de laatste verkiezingsuitslagen in het achterhoofd. Maar tegelijkertijd ziet hij ook mogelijkheden. En wat flintertjes hoop.

‘Ook ik had een flinke CO2-voetafdruk. Dat kwam door mijn vliegreizen naar internationale congressen. Reizen is mijn lust en mijn leven, dus het deed wel een beetje pijn om te besluiten om alleen nog een vliegtuig in te stappen als het echt niet anders kan. Maar op een gegeven moment kun je sommige dingen niet meer naar jezelf verantwoorden. Het is heel makkelijk om te zeggen dat de regering, de grote bedrijven en de boeren aan de bak moeten. Dat moeten ze ook, maar dat ontslaat ons niet van onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Want ook wij sturen die regeringen, bedrijven en boeren aan met onze keuzes.’

In deze podcast met Andy ontdek je:

  • Hoe de TU Delft duurzaamheid op de campuskaart heeft gezet
  • Waarom gedragsverandering de belangrijkste factor in elke transitie is
  • Waarom het frame dat duurzaamheid alleen maar geld kost en niks oplevert niet klopt
  • Alles over de drie drivers voor een duurzame toekomst: innovatie, de natuur en jijzelf!

Ook ontdek je:

  • Alles over de ophef die losbrak toen de universiteit overstapte op een plantaardige kantine
  • Hoe duurzame innovaties ervoor kunnen zorgen dat de Elfstedentocht weer terugkomt
  • Welke voordelen CO2-budgetten op persoonlijk niveau kunnen hebben
  • Waarom de jongere generatie best boos met de vuist op tafel mag slaan!

Verder contempleert Andy over voorouderschap en over de manier waarop sommige Noord-Amerikaanse indianenstammen altijd zeven generaties vooruitdenken bij belangrijke beslissingen. Iets waar onze politici nog wat van kunnen leren!

Beluister de Podcast Duurzaam hoe dan?! hier

Wil je geen Podcast Duurzaam hoe dan?! missen?

Abonneer je dan hier via Apple Podcast.

Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.