In gesprek met Manu Busschots, auteur en oprichter van KlimaatGesprekken en de Deep Change Academy

If you’re out there, tomorrow’s starting now! Een rake tekst van een liedje van John Legend dat Manu ter inspiratie aan had staan bij het schrijven van zijn boek ‘Van duurzaamheid naar deep change’. Want een diepe verandering is nodig, ook al is Manu een realist die zich weinig illusies maakt over de toekomst. Klimaatverandering is er en de kans dat we het tij kunnen keren naar hoe het vroeger was is nihiel.

Betekent dat dat we de handdoek in de ring moeten gooien? Nee. Als eigenaar van de Deep Change Academy en oprichter van de Nederlandse tak van Klimaatgesprekken zet hij zich dagelijks in om mensen moed en energie mee te geven. Energie om te blijven doen wat zo hard nodig is. En moed om zich te verhouden tot een nieuwe realiteit.

Wie wil je zijn in een ecocrisis? Dat blijkt een goede vraag. De klimaatcrisis zou geen poging moeten zijn om ervoor te zorgen dat we allemaal blijven leven. Maar om ervoor te zorgen dat we allemaal zo mooi mogelijk blijven leven. In het Westen dansen we allemaal om de dood heen, doen we het liefste alsof-ie niet bestaat. Maar als je jezelf op een dieper niveau verhoudt tot vergankelijkheid, opent dat deurtjes. Dan kun je gaan denken: ‘Wat is het zinvolste dat ik de komende jaren nog kan doen?’. Het haalt de verlammende kramp eraf als je door de diepe rouw heengaat dat leed niet te voorkomen valt.

In deze podcast ontdek je:

  • Waarom alles begint bij je eigen nieuwsgierigheid volgen
  • Waarom retraites en stiltemomenten zo belangrijk zijn
  • Hoe zelfzorg je kan helpen gevoelens van moedeloosheid te overwinnen

Ook ontdek je:

  • Wat de wortel is van deze ecocrises en hoe verbinding een oplossing kan zijn
  • Waarom de ecocrises een estafette is tussen jou en 8 miljard andere aardbewoners
  • Waarom er meer aandacht moet komen voor sociale kantelpuntvaardigheden
  • Waarom mensen een handelingsperspectief nodig hebben

Op een gegeven moment verandert mijn interview met Manu in een open gesprek, waarin ook ik een beetje meer over mezelf bloot geef. Over mijn onzekerheden, mijn worstelingen en de transitie waar ik doorheen ga. Van flapperende kolibrie tot gefocuste adelaar, zoiets!

Benieuwd hoe ik en Manu ons verhouden tot een zorgwekkende werkelijkheid en toch door blijven gaan met impact maken? Luister naar mijn podcast!

Kijk op de website van de Deep Change Academy als je meer wilt weten over hun aanbod of het boek wilt bestellen.

Beluister de Podcast Duurzaam hoe dan?! hier

Wil je geen Podcast Duurzaam hoe dan?! missen?

Abonneer je dan hier via Apple Podcast.

Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.