Met een achtergrond als sociaal opbouwwerker was het niet vanzelfsprekend dat Bernice Kamphuis in de wereld van groen en duurzaamheid terecht zou komen. Toch was dat precies wat er gebeurde. Met het buurtproject Struikroven redt ze planten van de sloop en zorgt ze ervoor dat de biodiversiteit in wijken op peil blijft. Er wordt veel aandacht besteed aan het circulair maken van bouwmaterialen, waarom doen we niet hetzelfde voor het groen in tuinen of in de openbare ruimte?

Haar community building-skills? Die kan ze perfect inzetten bij het verbinden van bewoners, gemeenten en woningcorporaties rondom vergroening en de energietransitie in de wijk.

Daarnaast maakt ze zich zorgen over de groeiende tweespalt binnen de samenleving. Een duurzaam en gezond leven lijkt steeds meer weggelegd voor de rijken en de hoogopgeleiden. De mensen in de kwetsbare wijken worden soms vergeten en ook daar zet ze zich met haar activiteiten keihard voor in. Daarbij schroomt ze niet om beleidsmakers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

‘De eerste proefwijken die met energietransitie te maken krijgen, worden vaak nóg groener en duurzamer dan ze al zijn. Laten we alsjeblieft de wijken en de mensen niet vergeten die dit het hardst nodig hebben!’

In deze podcast met Bernice ontdek je:

  • Wat Struikroven is en hoe een dagje Struikroven eruitziet
  • Waarom Struikroven de verbinding in buurten zo’n opkikker geeft
  • Hoe je constructief bouwt aan een krachtige community
  • Waarom het zo belangrijk is om ‘te werken met wat er al is’
  • Wat je vooral níet moet doen als je de buurt wil verduurzamen

Ook vertelt Bernice:

  • Waarom ze zich druk maakt over de tweedeling in de samenleving
  • Waarom de energietransitie een enorme kans is voor kwetsbare wijken
  • Waarom je mensen moet empoweren en niet moet pamperen

Volop food for thought, dus! O ja, en wist je al dat Bernice en haar mede-Struikrover Vincent Wittenberg de twaalfde plek in de Duurzame 100 van 2019 bemachtigd hebben? Neem een kijkje op de site! www.struikroven.nu

Of neem contact op met Bernice Kamphuis:

bernice.kamphuis@gmail.com

06-24283243

Bernice’s inspiratiebronnen

Beluister de Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! hier

Wil je geen Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! missen?

Abonneer je dan hier via Apple Podcast.

Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.