Als componist sta je doorgaans op een podium. In een concertzaal. Zo niet Merlijn Twaalfhoven. Met zijn muziekstukken trad hij op in vluchtelingenkampen en conflictgebieden en stond hij op scheepswerven, duinpannen en de Erasmus-brug.

Daarbij gaat hij verder dan puur muziek. Hij wil zijn verbeeldingskracht en kunstenaarschap gebruiken om wereldproblemen te lijf te gaan. En hij spoort ons allemaal aan om de idealist in onszelf aan te boren.

Dat doet hij met The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstenaars die prangende, maatschappelijke vraagstukken aanpakken met een kunstenaarsmindset. En dat doet hij uiteraard met zijn muziek, zoals het indringende Four Drifting Seasons: een compositie waarin hij kille klimaatcijfers omtoverde tot muziek.

‘‘De urgentie is ontzettend hoog. En toch koloniseren we de toekomst door de aarde leeg te zuigen. We maken zo toekomstige generaties tot slaaf van ons, zodat wij ons leven niet hoeven aan te passen. Het bizarre is dat we dit al lang weten en dat het ons, met alle kennis, welvaart en technologie niet lukt om het oer om te gooien. Blijkbaar ontbreekt er een verhaal of een geloof dat ons echt handelingsperspectief geeft”

In deze podcast met Merlijn ontdek je:

  • Dat we allemaal scheppende, dromende dieren zijn
  • Waarom het zo belangrijk is om schoonheid te zien
  • Wat we kunnen leren van religies

Ook ontdek je:

  • Waarom we in veel bedrijven en organisaties spontaan op slot schieten
  • Waarom het zo belangrijk is om te kunnen twijfelen, zoeken en experimenteren
  • Hoe een kunstenaarsmindset kan helpen bij dringende, maatschappelijke vraagstukken
  • Waarom de kunstwereld en de wereld van idealisten en veranderaars elkaar moeten omarmen

 

Volop inspiratie, dus! En wist je al dat Merlijns boek ‘Het is aan ons’ afgelopen najaar gepubliceerd werd? Ik heb het uiteraard al verslonden en het staat bomvol praktische handvaten om de idealist en de kunstenaar in jezelf te ontdekken en verder te ontwikkelen!

Merlijn’s inspiratiebronnen

Beluister de Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! hier

Wil je geen Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! missen?

Abonneer je dan hier via Apple Podcast.

Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.