‘Radicaal’ en ‘activistisch’ zijn niet direct woorden die je koppelt aan de academische wereld. Maar Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen, staat graag op de barricaden. Voor een betere wereld. Voor een krachtige transitie. En voor een samenleving waarin we de beren op de weg in de ogen durven kijken.

Hij heeft wel haast. Lijdzaam afwachten kunnen we ons als mensheid niet meer permitteren, dus gas erop. Kleinschalige projecten zijn mooie aanvullingen, maar onze klimaatdoelen halen we er niet mee. Nope, we moeten toe naar ambitieuze projecten op schaal waarmee we radicale veranderingen door kunnen voeren. Samen waarde creëren, niet bang zijn voor hobbels en tegenslagen en full steam ahead!

‘Een bloemenweide voor bijen is leuk, zelf verzorgen we met onze buurt ook 70.000 van die zoemende dames. Maar voor een echte systeemverandering heb je meer nodig. Burgers, bedrijven en overheid moeten samen bindende afspraken maken. Zullen we dat ‘Ja, maar…’ dus gewoon even parkeren?’

In dit pleidooi voor actie ontdek je:

  • Waarom duurzaamheid een complex en organisatiekundig vraagstuk is
  • Waarom een échte transitie gepaard gaat met een eerlijke prijs
  • Wat we als samenleving nodig hebben om een nieuwe, duurzame werkelijkheid te creëren

Ook vertelt Jan:

  • Dat we duurzaamheid moeten doordenken in ons eigen bestaan: waar komt dat goedkope shirtje van vijf euro vandaan?
  • Dat zonnepanelen op het dak leuk zijn, maar dat collectieve stroom in de wijk nóg leuker is: kijk verder dan de energievoorziening voor je eigen broodrooster en wasmachine!

 

Volop food for thought, dus! O ja, en wist je al dat Jan in september de Duurzame Troonrede heeft uitgesproken? Luister hem vooral terug: een mooie inspiratiebron om ook zelf aan de slag te gaan!

Jan’s inspiratiebronnen

Beluister de Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! hier

Wil je geen Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! missen?

Abonneer je dan hier via Apple Podcast.

Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.